torsdag 19. november 2009

Home - Michael Buble

Jeg har valgt musikkvideoen til sangen Home av Michael Buble. Jeg valgte denne sangen fordi jeg ville ha en sjanger av musikk som ikke alle andre hadde.

Denne sangen handler om at han som synger enten har mistet eller flyttet fra kjæresten sin. Og han synger at han vil dra hjem, fordi han er for langt borte fra henne. Han synger også at det var som å gå ut av en boks, når alt var perfekt. Og at hun ikke kunne bli med fordi det ikke var hennes drøm, men hans.

Sangen ”Home” er hentet fra albumet ”It’s time – Special edition” som kom ut 8. Februar 2005. Men den finnes også på ”Caught In The Act CD/DVD” som kom ut 15. November samme år og ”Michael Buble Meets Madison Square Garden – Fan edition”

Musikkvideoen er regissert av Noble Jones. Videoen starter med at vi ser Michael Buble sitter på en barkrakk og kikker på et bilde av en jente, mens han skriver et brev. Videre ut i videoen så går han gjennom et stort konsertlokale, og når han kommer gjennom, så ser vi det står over inngangen ”Michael Buble – One Night Only”. Til slutt ender det med at han slår av alt lyset i baren der han sitter, går ut på gata å poster brevet og går inn på en buss som står å venter.

Jeg syns denne videoen er veldig bra, og teksten henger sammen med videoen, han går ikke bare rundt og synger bare for å ha en musikkvideo.

mandag 9. november 2009

Togsong av Frode Grytten


Jeg skal analysere novellen ”Togsong” av Frode Grytten, den ble utgitt i novellesamlingen ”Popsongar” i 2001. Frode Grytten er født i Odda i 1960, og mange av novellene hans tar utgangspunkt i miljøet der. Han jobbet tidligere som journalist i BT, og bor i Bergen.

Novellen handler om en mann som nettopp har slått opp med kjæresten sin, og sitter nå på toget og ser at de kjører forbi huset den hans tidligere kjæreste bor, det er ganske tydelig at han har kjærlighetssorg og at han vil ha henne tilbake. Alt foregår i Glasgow, hovedstaden i Skottland. Denne novellen, som alle andre, så har Frode Grytten hentet inspirasjon fra en sang. Sangen som har inspirert han til denne novellen er ”From a late night train”.

I denne novellen er konflikten at kjæresten har slått opp, og hovedpersonen har kjærlighetssorg. Han sitter på toget og tenker på henne. Uansett hvor han går, så hører han ting som minner seg om ekskjæresten. Han sitter på toget og tenker på hva de gjorde da de var sammen.

Denne novellen starter in medias res, det vil si den starter med en handling. Den handlingen er at vi følger en mann som sitter på et tog. Hvor han skal eller hvor han har vært får vi ikke vite om. I novellen ”Togsong” er det ganske mange tilbakeblikk, der hovedpersonen ser tilbake i tid og tenker på ting han gjorde sammen med kjæresten han hadde. Det er ingen kronologi i novellen, men noe som vi kaller brutt kronologi, det er at forfatteren hopper i mellom følelser, tanker og virkelighet

Høydepunktet i novellen er da toget begynner å kjøre, fordi da er det på en måte ingenting hovedpersonen kan gjøre for å stoppe det. Og han tenker tilbake da han var sammen med ekskjæresten som vi ikke får noe navn på, at de alltid måtte stoppe på en bestemt stasjon, men hovedpersonen vil kjøre til endestasjonen, for å se hvor de ender opp.

Denne novellen er skrevet i 1. Person. Dette ser vi ved at han hele tiden sier for eksempel ”Eg veit det”, Eg kjenner ikkje noko”, ”Eg er for full” etc. En annen måte vi kan se dette på er når han tenker på hva ekskjæresten sa så bruker han ordet du.

Det er en gjentakelse som går igjen gjennom teksten, det er ”Det er over. Det er ikkje over.” Jeg tror det er fordi hovedpersonen vet at det er over, men han vil ikke at det skal være over.

Togsong har en åpen slutt, det betyr at man selv må tenke hva som kan skje etter novellen har sluttet. Det største spørsmålet jeg sitter igjen med etter å ha lest denne novellen er om han ble sammen med ekskjæresten eller ikke. Jeg tror han ikke ble med det, men det er min personlige mening. Alle kan ha sin egen ”slutt” på denne historien da.

Hovedpersonene i denne novellen er ”jeg”-personen, vi får en indirekte beskrivelse av personene i teksten, vi får vite mye om tankene og handlingen til personen. Men ikke noe om hvordan personen ser ut. Personene skildres veldig mye etter tankene, for eksempel får vi vite at ”jeg”-personen savner ekskjæresten ved at han hele hinter til det ved og si ”Det er over, det er ikkje over” og ”Eg elskar deg, eg elskar deg, eg elskar deg sånn”

Det som skildres mest i miljøet rundt hovedpersonen er vær og steder. Steder han har vært sammen med ekskjæresten. Steder som Alter Bridge, George Square, Hill Street, Kelvingrove Park. Den første skildringen vi finner i teksten er været, vi får vite at det regner. Jeg tror grunnen til at Frode Grytten har valgt regn i denne novellen, er for det første så står det i sangen han hørte på da han fikk inspirasjon til denne novellen. Og ut i fra regnet har han skrevet en novelle som gjør at hovedpersonen er lei seg, fordi grått, mørkt og dystert er ting som kan assosieres med regn.

Det jeg oppfatter som litterære bilder i denne teksten er symboler, det at han hele tiden tenker på hva han og ekskjæresten gjorde, tyder på at han savner henne. Denne novellen har også en åpen slutt, det vil si at vi selv må finne ut hva som skjer etter novellen er ferdig.

Temaet med denne novellen tror jeg er kjærlighetssorg. Selv om livet virker fortapt bare fordi man har mistet kjæresten eller noen man er glad i. Så må man gå videre. Sånn som hovedpersonen gjør i denne teksten, han går ikke av toget for å prøve å få henne tilbake. Dette tror jeg symboliserer at han velger å gå videre med livet, ved at toget kjører forbi stasjonen der de pleide å gå av.